ΟΙ ΕΤΗΣΙΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ, ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ!

 

Περισσότερα για τους εμβολιασμούς του Σκύλου γενικότερα και ειδικότερα για τους εμβολιασμούς κατά της Λεπτοσπείρωσης θα βρείτε ΕΔΩ.

***Ονομασίες προϊόντων και εταιρειών ΔΕΝ αναφέρονται σε κανένα άρθρο αυτής της ιστοσελίδας, παρά μόνον όπου θεωρείται απολύτως απαραίτητο και σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση για διαφημιστικούς λόγους. Πληροφορίες σχετικά με τα υπάρχοντα στην Ελληνική αγορά εμβόλια θα ζητήσετε από τον/την Κτηνίατρό σας.

Συνοπτικά, αναφέρονται τα εξής:

Ο εμβολιασμός του σκύλου κατά της Λεπτοσπείρωσης είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ! Στη χώρα μας θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον ετήσιο εμβολιασμό κάθε σκύλου (σε άλλες χώρες ενδεχομένως να γίνεται μόνο στα ζώα Υψηλού Κινδύνου).

Οι περισσότεροι είστε εξοικειωμένοι με τους όρους: , εξαπλό, <span ">ετήσιο εμβόλιο. Αυτά είναι τα πολυδύναμα εμβόλια (για πολλές ασθένειες μαζί), που γίνονται κάθε χρόνο στο ζώο σας από τον Κτηνίατρο. Μέσα σε αυτά τα εμβόλια, περιέχεται πέραν των άλλων και η ασθένεια της Λεπτοσπείρωσης, με διάρκεια προστασίας συνήθως 12 μηνών.

Οι περισσότεροι επίσης γνωρίζετε πως ο ετήσιος εμβολιασμός γίνεται ΜΙΑ φορά το χρόνο. Αυτό είναι αληθές και σωστό. Θα ακούσετε όμως συχνά τον/την Κτηνίατρό σας να συμβουλεύει πως αν το ζώο σας κινείται σε περιβάλλον Υψηλού Κινδύνου (επαφή με τρωκτικά), τότε θα ήταν καλό να του γίνεται ένας επιπλέον εμβολιασμός κατά της Λεπτοσπείρωσης στο εξάμηνο από τον ετήσιο εμβολιασμό.

Ζώα που επισκέπτονται συχνά κυνοκομεία ή χώρους φιλοξενίας, ίσως θα πρέπει να λαμβάνουν αυτό το επιπλέον εμβόλιο. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται υπαινιγμός εδώ για τις συνθήκες υγιεινής των χώρων αυτών. Απλώς, σε χώρους όπου συνωστίζονται πολλά ζώα, (άρα και τροφές) και συνήθως αυτοί οι χώροι είναι κοντά σε αγρούς! η πιθανότητα εμφάνισης τρωκτικών είναι υψηλότερη.

Τι είναι αυτός ο επιπλέον εμβολιασμός?

Είναι ένα εμβόλιο κατά της Λεπτοσπείρωσης μόνο (χωρίς τις άλλες ασθένειες δηλαδή). Αυτός ο εμβολιασμός θα ήταν καλό να γίνεται για λόγους ασφάλειας του ζώου σας.

Όλα τα εμβόλια κατά της Λεπτοσπείρωσης περιέχουν τους ορότυπους: L.canicola και L.icterohaemorrhagiae. Υπάρχει όμως και εμβόλιο που περιέχει επιπλέον τους οροτύπους L.australis και L.grippotyphosa

Τα εμβόλια που περιέχουν τα στελέχη L.canicola και L.icterohaemorrhagiae μπορεί να προστατεύουν και από άλλους ορότυπους, αλλά όχι πάντα.

Ζώα σε ενδημικές περιοχές πρέπει να εμβολιάζονται 2-3 φορές το χρόνο.

Ο αρχικός εμβολιασμός των κουταβιών κατά της Λεπτοσπείρωσης θα πρέπει να είναι ΤΡΙΠΛΟΣ!
Άν δεν έχετε εμβολιάσει το σκύλο σας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών, τότε θα ακούσετε τον/την Κτηνίατρό σας να συμβουλεύει την ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ του εμβολιακού προγράμματος!

<span ">Δηλαδή:

Ζώα που δεν έχουν εμβολιασθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών, θα πρέπει να υποβάλλονται σε επανέναρξη εμβολιασμών με 2 συνεχόμενους εμβολιασμούς σε διάστημα 2-3 εβδομάδων.


Οι εμβολιασμοί λοιπόν, ΕΙΝΑΙ απαραίτητοι. Το αν είναι αποτελεσματικοί, πολλές φορές αμφισβητείται, με κύριο επιχείρημα την προσβολή εμβολιασμένων ζώων από ασθένειες όπως η Λεπτοσπείρωση.

Θεωρώ πως η αμφισβήτηση αυτή είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κατανόησης του μηχανισμού δράσης των εμβολίων γενικώς!

Εμβολιασμός με ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ εμβόλια (διότι υπάρχουν και θεραπευτικά εμβόλια) σημαίνει: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΘΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ.

Εμβολιάζομαι ΔΕΝ σημαίνει πως είναι αδύνατο να μολυνθώ/προσβληθώ από μια ασθένεια. Σημαίνει πολύ απλά πως όταν αυτό συμβεί, ο οργανισμός μου θα είναι πιο "έτοιμος" να την πολεμήσει! Βασική προϋπόθεση για την καλύτερη λειτουργία των εμβολίων είναι η γενικότερη υγεία και ακεραιότητα του Ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Κανένα εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό σε έναν αδύναμο και άρρωστο οργανισμό. Όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά είναι και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. Γι'αυτό και οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται από κατά τον ετήσιο λεπτομερή έλεγχο του ζώου σας και μόνον όταν επιβεβαιωθεί η καλή κλινική κατάστασή του!

 

Η μέχρι τώρα Ελληνική πραγματικότητα όμως, που επιτρέπει την πώληση εμβολίων στους ιδιοκτήτες ζώων, ακυρώνει την κάθε έντιμη προσπάθεια του Κτηνιάτρου να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη και να προλάβει την σωματική βλάβη που μπορεί να προκληθεί σε ένα ζώο με τον εμβολιασμό του από κάποιον που διατίνεται πως η πολύχρονη εμπειρία από την ενασχόλησή με τα ζώα του επιτρέπει να κάνει εμβόλια στα ζώα τα δικά του και των φίλων του! Η ευθύνη βέβαια που αναλαμβάνει ο "έμπειρος" φίλος που ενδεχομένως να εμβολίασε το άρρωστο ή εμπύρετο! ζώο σας, "ΛΗΓΕΙ" τη στιγμή που το ζώο θα αρρωστήσει αμέσως μετά τον εμβολιασμό. Εκεί θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη ο Κτηνίατρος!
Η σκέψη της εξοικονόμησης χρημάτων από την αποφυγή επίσκεψης στον Κτηνίατρο για τον ετήσιο έλεγχο και εμβολιασμό του "υγιούς" ζώου σας, ακυρώνεται από την "πολυέξοδη" θεραπεία που ενδεχομένως να χρειαστεί το "άρρωστο" από τον εμβολιασμό ζώο σας. Οι ετήσιοι εμβολιασμοί είναι μια ευκαιρία να ελεγχθεί το ζώο λεπτομερώς και να εντοπισθούν πιθανά προβλήματα υγείας που δεν έχουν πέσει στην αντίληψή σας.

<p "> 

 

 

19.Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΘΗΚΕ ΜΕ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ. ΤΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΩ?

FaLang translation system by Faboba